At skyde med luftgevær er god træning

0 Comments
træning med reb

Hvis du har en interesse i skydning, så er luftgeværet et godt sted at begynde på. Luftgeværer er billige og nemme at håndtere. Alligevel, så er det rigtig skydning du får med et luftgevær. Selv om et luftgevær er et relativ simpelt skydevåben, så er det ikke nemt at skyde med.

Billige luftgeværer mangler præcision. De kraftigere og dyrere luftrifler kan sagtens skyde lige så præcise som krudtvåben. Men rekylen på et kraftigt luftgevær skal ikke undervurderes. Et luftgevær har oftest en kraftigere rekyl end fx en salonriffel. Og derved er det også sværere at kontrollere.

Hvis du kan ramme dine mål med et luftgevær, kan du med god samvittighed sige at du kan skyde.

Hvor kraftigt kan et luftgevær være?

Hvis ikke du allerede har en viden om luftvåben, spænd heller sikkerhedsbæltet. Moderne luftgeværer kan skyde meget kraftige. Der er to måder hvordan skudstyrken kan måles: udgangshastigheden og den kinetiske energi.

Udgangshastigheden er den hastighed et projektil forlader mundingen med. Den måles i meter pr sekund, m/s, ligesom vindhastigheden også. Mht. udgangshastigheden kan et luftvåben ikke hamle op med et krudtvåben. Et krudtvåben slynger projektilet ud med hjælp af en kontrolleret eksplosion. Det er i patronen hvor denne eksplosion finder sted.

Udgangshastighed vs. kinetisk energi

Et luftvåben driver projektilet frem med hjælp af komprimeret luft. Dvs. luft der er under tryk, hvor luften så får lov til at udvide sig. Det sker simpelthen ikke så hurtigt som i en krudteksplosion og derfor er udgangshastigheden for luftvåben generelt en del lavere end hos krudtvåben.

Luftvåben til jagt skal have en udgangshastighed på mindst 200m/s. Fritidsvåben har udgangshastigheder mellem 90 – maks 200 m/s. Selv de kraftigste luftvåben når knap nok over 300m/s. Det er lige under lydens hastighed, og i nærheden af hvad en salonriffel kan.

Men udgangshastigheden er kun en del af ligningen. E=m x c2 hedder Einsteins berømte energi ligning. Energi (kinetisk energi) er masse gange hastigheden i anden. Dvs. der er to faktorer der bestemmer energien: hastighed og masse.

Og et skuds kraft, også kaldt kinetisk energi, er resultatet af disse to faktorer. Hvis ikke hastigheden kan øges, så kan massen jo.

Kraftige luftvåben har store kalibre

Når vi ser på energien, som måles i Joule, så ser det noget anderledes ud. Der findes luftgeværer som er kraftige nok til at nedlægge et vildsvin på 30m afstand. Med kalibre på 9 hhv. 12,5 mm kan de udvikle en dræbende kinetisk energi på trods af en relativ lav udgangshastigheden. Den kinetiske energi af disse skud er på 437 J.

Det skal sammenlignes med de under 20 J for et fritidsvåben med en udgangshastighed på under 200 m/s. 437 J er mere end nok til at dræbe et rådyr og endda et vildsvin. Det er 3 gange kraftigere end hvad en salonriffel med kaliber 6,35 kan levere.

Disse ekstreme luftvåben er naturligvis ikke til almindelig brug. Udover til jagt, bruges de også af militære specialstyrker til særlige missioner. Når det skal være lydløst, er et luftvåben det bedste bud. Det er kun i Hollywood, at et krudtvåben bliver lydløst, med en lyddæmper skruet på. Og et militært krudtvåben vil give et ordentligt brag. Det kan selv verdens bedste lyddæmper ikke forhindre.

Hvad siger loven?

Der findes stadig mange websider om luftgeværer med forkerte lovmæssige oplysninger. I 2012 blev våbenloven ændret. Du må stadig købe og bruge et luftgevær, hvis du er fyldt 18.

Men der er begrænsninger: kaliberet må ikke være større end 4,5mm. Og udgangshastigheden må ikke overstige 200m/s.

Hvis du ønsker at eje og/eller bruge et kraftigere luftvåben skal du have mindst et af disse 3 ting:

  • Våbentilladelse fra politiet
  • Jagttegn

Medlemskab i en skytteforening. (i så fald må du kun bruge våbenet på skytteforeningens område)