Er du en ivrig motionist, der ofte træner? Uanset, hvad du godt kan lide at træne, er det vigtigt at lytte til din krop. Hvis den er ved at sige fra i form af smerter, er du nødt til at passe på med ikke at overbelaste dig selv. Skaderne kan nemlig ende ud i, at du ikke længere kan træne med samme intensitet, som du gjorde før, og de kan også risikere at være tilbagevendende. En af disse skader går under navnet træthedsbrud. Sådan en skade ville ikke være til stor gene, fordi den kan påvirke din fremtidige træning. men hvad kan man gøre for at forebygge den?
Tips og tricks til at forebygge skaden
Træthedsbrud opstår, fordi du har overbelastet en knogle under træningen. Skaden opstår, hvis du laver mange gentagne belastninger under for eksempel løb eller vægtløftning, som til sidst kan ende ud i en overbelastning og en brækket knogle. Læs mere her om træthedsbrud for at se, hvordan du kan forebygge skaden.
- Få fat i nogle løbesko, der støtter dine fødder godt og har en god støddæmpning. Hvis du ofte løber på et hårdt underlag, er det vigtigt at få fat i gode løbesko, så du mindsker risikoen for overbelastningen.
- Overbelast ikke din krop. Pas på at du ikke øger intensiteten på din træning hurtigere, end hvad din krop kan holde til. Det er bedre at starte stille og roligt op, frem for at du hurtigere får en bedre kondition, men at du er i en større risiko zone.
- Lyt til din krop. Hvis du begynder at have vedvarende smerter i benene, er det bedste, du kan gøre at opsøge din læge, så du kan få professionel hjælp. Lyt til, hvad de siger, og følg deres råd, så du hurtigere kan komme tilbage til din træning. Det er vigtigt, at du ikke tester, om skaden er helet, inden de bestemte antal uger er gået. Ellers kan skaden risikere at blive endnu værre.
Fik du svar på dine spørgsmål?
Hjalp rådene om forebyggelsen? Hvis du har mistanke til, at du har fået et træthedsbrud, så opsøg din læge. Så kan du få stillet en diagnose og få hjælp til at komme tilbage til træningen hurtigst muligt.