3 evidensbaserede fordele ved Grøn te

0 Comments

Grøn te og sort te er de to mest populære te varianter i verdenen, og det er ikke overraskende når teen ikke bare smager godt, men også er med til at styrke dit helbred. Grøn te bliver ofte omtalt som en af de sundeste drikkevarer på planeten.

Grøn te indeholder mange antioxidanter, som er bevist at have mange sunde fordele, heriblandt:

  • Øget hjernefunktion
  • Fedttab
  • Kræftbeskyttende
  • Reduceret risiko for hjertesygdomme
  • Og muligvis mange flere…

Her er 3 mulige fordele ved grøn te.

  1. Indeholder sunde bioaktive stoffer

Te er rig på polyfenoler, som er et naturligt stof med sundhedsmæssige fordele. Polyfenoler kan være med til at reducere inflammation såvel som hjælpe med at bekæmpe kræft. De vigtigste polyfenoler i grøn te er flavonoider, hvor de mest aktive er katekiner og et flavonoid der kaldes for EGCG. Begge disse flavonoider er meget kraftfulde antioxidanter, som er kendt for at beskytte kroppen mod sygdomme, og er desuden også en meget vigtig del af en sund diæt. Antioxidanter kan findes i stor mængde frugt, grønt og andre ubehandlede madvarer. Grøn te er nem måde at opnå disse antioxidanter som følge af en balanceret diæt.

  1. Kan øge hjernefunktionen

Grøn te indeholder et stof, som man man ofte forbinder med kaffe – nemlig, koffein. Det er ikke umiddelbart koffein man tænker på, når man tænker på øget hjernefunktion. Koffein forbindes ofte med et energiboost og forbedret kortsigtet effektivitet, men koffein er faktisk en kendt mental stimulans. Koffein påvirker hjernen ved at blokere for hæmmende neurotransmittere kaldet adenosin. Ved at gøre dette øges affyring af neuroner og koncentrationen af neurotransmittere såsom dopamin og noradrenalin. Undersøgelser har vist at koffein øger forskellige hjernefunktioner, herunder humør, reaktionstid og hukommelse.

Grøn te indeholder også aminosyren L-theanin, som skaber en beroligende effekt ved at øge aktiviteten hos den hæmmende neurotransmitter, GABA. Derudover øger den også dopamin og produktionen af alfa bølger i hjernen.

  1. Kan øge fedtafbrænding

Ifølge nogle undersøgelser kan grøn te være med til at øge stofskiftet samt fedtforbrændingen. Dette skyldes dets termogene egenskaber. I et studie med 10 sunde mænd fandt man ud af at forbrændte kalorier steg med 4%. Dette kan for nogen ikke lyde som meget, men 4% kan gøre en stor forskel over tid. Et andet studie med 12 sunde mænd konkluderede at de så en forøgelse i fedt-oxidation på 17% sammenlignet med andre der tog en placebo.

Man har dog ikke fundet en endegyldig konklusion indenfor lige præcis dette punkt, da andre studier ikke fandt nogen forøgelse i stofskiftet, og derfor kan effekterne af grøn te være forskellig fra person til person, og derudover kan der være flere faktorer der kan være indblandet.

Andre mulige sunde fordele ved grøn te

Ud over disse tre fordele foroven, så er der mange flere påståede sunhedsfordele. Alt fra at reducere kræft til vægttab – disse er der dog ikke lavet konkluderende undersøgelser på. Nogle stammer fra traditioner fra Østen, hvor grøn te er blevet brugt til at heale i flere generationer, og derfor er der opstået en popularitet for den grønne te. Denne popularitet har med tiden strukket sig til hele verdenen, og derfor ser man også ofte mange andre produkter end te, som indeholder grøn te.

I Danmark har vi masser af producenter, der gør sig i teens verden, og du kan derfor være garanteret at finde grøn te i din nærmeste te-butik. Et bud på en god te-producent er Østerlandsk Thehus, som gør sig i mange forskellige te-varianter, som har været i Danmark siden år 1889.  Du kan se deres udvalg af grøn te her