Derfor er ridning godt for din krop

0 Comments

Hvis du har rygsmerter, kan det skyldes at dine muskler omkring rygsøjlen ikke har tilpas styrke. Det kan afhjælpes ved at bruge opbygge din muskulatur. Når man rider på en hest, kræver det rigtig meget af din krop for at forblive i balance på ryggen på hesten.

 

Din kropskerne – dvs den midterste del af din krop, vil rigtig gerne skabe balance mellen ryg og front. Og det er her, at hestens bevægelser og din (u)balance kommer ind i billedet.

Derfor, er det allerførst vigtigt at lære at sidde korrekt, så din krop ikke tager yderligere skade. Når du har lært dette, så er det bare med at komme i gang med at ride. Gerne trav og gallop.

Eliteryttere rider med smerter

 

Hvis det tager dig et stykke tid at løsne op om morgenen, vil du ikke blive overrasket over at høre, at der er en højere forekomst af lændesmerter hos ryttere end i ikke-rytterpopulationen. Måske mere overraskende er en undersøgelse af elite dressurryttere, der antyder, at flertallet konkurrerer, mens de oplever smerte, og at denne smerte betragtes som kronisk på grund af træningens gentagne karakter snarere end som et resultat af en engangsskade som et fald.

 

Andre undersøgelser har vist at ridning i en kombineret-sadel sammenlignet med en western sadel er mere tilbøjelige til at forværre lændesmerter, og det samme sker, når man rider med kortere bøjler.

 

Gode vaner

 

Betyder dette at rygsmerter er noget, vi bare skal lære at leve med, hvis vi vil ride? Faktisk, nej, det gør det ikke. De vigtigste bidragende faktorer til lændesmerter inkluderer stramme muskler, asymmetri og en svag kropskerne – alt sammen noget, der kan forbedres.

I det følgende ser vi på, hvordan man bygger gode vaner til at styrke kropskernen.

Fleksibilitet og kernestyrke er nøglen til at beskytte din ryg.

 

Under ridning er det mavemusklerne, som skal have et højt niveau af muskeludholdenhed for at give god kropsholdning. Dette kaldes ofte kernestabilitet eller kernestyrke. De vigtigste muskler involveret i kernestabilitet er transversus abdominus, multifidus, membran og bækkenbundsmuskler.

 

Hvad er de centrale Core-muskler eller kropskernemuskler?

Det er en cylinder, som består af en top, sidder og bund. Sidderne består af Multifidus og Transversus abdominis, og bunden dannes af bækkenbunden, toppen af Diaphragma. Tilsammen skaber de det bugtryk, der er en væsentlig faktor i forbindelse med indre stabilitet.

Alle disse muskler arbejder sammen for at producere stabilitet i mave- og nedre del af ryggen samt koordinere bevægelse af arme, ben og rygsøjle. Derfor er kernestyrke så vigtig for ryttere.

Svage mavemuskler tilskynder til en fremadbøjet stilling, som kan forårsage eller forværre lændesmerter.

 

Professionelle ryttere har en stærk kropskerne

 

Forskning viser, at professionelle ryttere generelt har højere samlet muskeltonus og i højere grad bruger deres kernemuskler end nybegyndere. De har også større evne til at bevæge hver side af deres krop uafhængigt og justere deres tyngdepunkt for bedre at tilpasse sig og påvirke hestens bevægelse.

 

Styrk din kropskerne med træning

 

Implementering af et kernestyrkeprogram med fokus på at bruge begge sider af kroppen uafhængigt og øget bevidsthed om dit tyngdepunkt, vil sandsynligvis have en betydelig indflydelse på din rideegenskaber såvel som komforten af din ryg. Langsom, bevidst træning er bedst for at sikre ryggen på lang sigt, hvorfor yoga, pilates og tai chi er så effektive. Den anden fordel ved disse typer træning er, at de involverer bevægelse og koordination i hele kroppen, hvilket hjælper med at forbedre asymmetri (almindeligvis kendt som skævhed).

 

Ofte kan hestemassører eller fysiurgiske hesteterapeuter, der giver hestemassage, rådgive dig om, hvordan du bedst sidder på en hest, så hverken du eller din hest lider overlast. Det anbefales altid at tage sådan en fagperson med på råd, og de kan oftest altid rådgive i nedenstående:

 

  • Hestemassage
  • Kranio Sakral Terapi
  • Fascia-/Bindevævsløsning
  • Ledmobilisering ved hjælp af fysioterapeutiske mobiliserings teknikker.
  • Træningsøvelser
  • Fokuspunkter i hestens daglige arbejde
  • Tips til hvordan du selv kan holde dig selv din hest smidig og afspændt