Drikker du eller en du kender lidt for meget?

0 Comments

For rigtig mange danskere er svaret ja til dette spørgsmål. De seneste tal fra sundhedsstyrelsen viser nemlig at næsten 900.000 dansker drikker mere end hvad der er anbefalet og ca. 585.000 dansker har et skadeligt forbrug af alkohol. Hvis man har et alkoholmisbrug eller en afhængighed, så har man brug for professionel hjælp gennem rådgivning og misbrugsbehandling. Det stort set umuligt at komme ud af et misbrug på egen hånd.

Det hjælper ikke at vente

Et misbrug af alkohol, stoffer eller medicin går ikke over af sig selv og jo hurtigere hjælpen bliver sat ind, jo større chance er der for at komme ud af misbruget.

A Misbrugscenter kan hjælpe dig og din familie med rådgivning og behandling. Uanset om du er pårørende til en med et misbrug, eller du selv er misbruger, så kan de hjælpe med samtaler, behandling og terapi. De kan også hjælpe med rådgivning hvis du er i tvivl om der er et misbrug eller ej. Enten hos dig selv eller en du har nær. De kan gennem en samtale hurtigt vurdere og diagnosticere om der er et behandlingsbehov.

Du kan altid henvende dig direkte til misbrugscenteret, helt anonymt og uden nogen former for registrering. Alle har tavshedspligt!

 

Det rammer hele familien

Det kan have store konsekvenser for børn og unge, som er vokset op i en familie med stof- og eller alkoholmisbrug. Mange af disse unge oplever vanskeligheder og udvikler i lidt eller stor grad, psykosociale problemer i voksenlivet. Som barn i en misbrugsfamilie har man en øget risiko for at få problemer. Flere af disse unge oplever problemer psykisk, i form af f.eks. lavt selvværd, ensomhed, depression i en større grad end andre unge, hvis forældre ikke har et alkoholproblem.

Piger der vokser op i en familie med misbrug, har dobbelt så ofte har en depression, end piger i en familie uden misbrug.

 

Hos drenge forekommer lavt selvværd 67 procent oftere end i familier uden misbrug.

 

Samtidig er det også enormt frustrerende at være pårørende til en misbruger og man er som pårørende i risiko for at blive medafhængig og helt ubevidst hjælpe misbrugeren med at fortsætte sit misbrug.

Det vigtigste kendetegn ved med-afhængigheden er en manglende evne til at udtrykke sine følelser og kommunikere åbent om sine personlige og relationelle problemer. Man strukturerer ofte sit liv omkring den afhængige/misbrugeren, og bruger det meste af sin tid, samt energi på dette. Man ender derfor med at tilsidesætte sine egne behov, ønsker og grænser.

 

Medafhængighed kan blandt andet ses ved:

 

  • Man til tider benægter, pynter på eller dækker over realiteterne
  • Svært ved at udtrykke ens egne følelser
  • Stort behov for bekræftelse
  • Mistillid
  • Føler skyld og skam
  • Utryghed
  • Perfektionisme – bange for at begå fejl
  • Handlingslammelse i visse situationer
  • Lader deres behov gå forud for deres egne
  • Stoler ikke på sig selv og sine følelser
  • Kontrol – en medafhængig vil gerne kontrollere alt og alle omkring sig

 

Hvis der er misbrug i familien, handler det ikke om der skal hjælp til eller ej, nej det handler om hvilken hjælp og hvor hurtigt det kan lade sig gøre.

 

Det er aldrig for sent at bede om hjælp!