Løbetræning hvordan?

0 Comments

Løbetræning er blevet populært, og det er ikke mærkeligt. Dét der er mærkeligt ved det er, at det ikke altid har været populært, når det er så godt og effektivt, som det nu engang er.

Løbetræning gavner hele kroppen ved at forbedre din kondition. Der hvor de fleste falder fra ved løbetræning er, når de opdager at de ikke kan løbe så meget, som de nu havde regnet med. Her handler det om at sætte sine mål realistisk, og acceptere hvordan kroppen er.

Men uanset om du ønsker at løbe hurtigt, at tabe dig, løbe langt, træne op til at maraton eller noget helt andet, så får du her nogle rigtig gode og brugbare råd til hvordan du kommer godt i gang med din løbetræning.

Start blidt

Hvis du ikke har løbet jævnligt (2+ gange i ugen) over det seneste år, så kan du godt regne med at de første 500 meter bliver hårde ved dig. Men det skal du ikke tage så tungt.

Når du påbegynder løbetræning, så er det smart at starte med at gå, selvom det nok ikke er det du synes er sjovest. Lad din løbetræning starte med 5-10 minutters gang, så kroppen lige er vågnet op, og derved er forberedt på at der skal udføres en aktivitet.

Efter du har gået i 5-10 minutter, er ”kæden nu smurt”. Nu kan du begynde at lunte lidt. Her er det en god idé at lunte de næste 2-3 minutter. Det er ligesom at skifte gear i en bil. Du starter heller ikke i 5. gear, når du holder stille – hvilket svarer til at du sprinter fra start af.

Du starter i 1. gear med at gå, du trapper op til 2. gear hvor du lunter og 3. gear er hvor du løber. Til slut har vi 4. gear hvor du sprinter, men det er ikke noget du behøver, for at få en god løbetræning. Medmindre du går benhårdt efter at blive hurtig, så skal du selvfølgelig op i det højeste gear.

Du kan med fordel finde flere tips til hvor ofte du bør løbe som nybegynder på CSL her.

Begynderfejl

Ligesom ved alt andet i denne verden, så er der også begynderfejl når det kommer til løbetræning.

  • Få det overstået. Det nytter sjældent at udskyde noget, og specielt løbetræning, når du i forvejen har muligheden for at få det gjort med det samme. Du kan altid se Divaer i Junglen, Masterchef eller De Unge Mødre lidt senere. Chancen for at du ikke kommer ud på en løbetur er stor, hvis det er noget af det sidste du sætter dig for på dagen. Og så vil du heller ikke have så meget energi til at kunne løbe.

 

  • Billige løbesko gør dig ikke til en del af eliten. Du skal have løbesko der passer til dine fødder, og det skal lige siges at, ingen fødder er ens. Alle billige løbesko er lavet på baggrund af en fods omrids, og ikke selve formen. Det kan i høj grad betale sig at investere i et par rigtig lækre løbesko, så du får mest muligt ud af din træning.
  • Du spiser dig mæt. Hvis du spiser for meget og bliver decideret mæt, så bliver du også træt, hvilket er skidt eftersom det er meningen du skal være træt af din løbetræning, og ikke maden. Undlad at spise større måltider end to rugbrødsmadder ad gangen, indtil du har løbet. Når du har udført din løbetræning, kan du herefter spise dig mæt – så længe det ikke er i alt for fed mad. For hvis du spiser usundt og løbetræner, så bliver du ikke nødvendigvis bedre til at løbe af den grund. Så er det mere spildt arbejde, eller så arbejder du bare for at kunne spise mere.

Det er en god idé at lave notater til hver løbetræning, når den er overstået. Du behøver ikke at gøre dette altid, men i starten er det meget smart. Så kan du notere om det var en god eller en dårlig løbetur, og reflektere over hvad der gjorde løbeturen til det den var. Når du har gjort det en del gange og oplevet flere gode og dårlige ture, så kan du med tiden finde ud af, hvad det er der går galt, når du har en dårlig løbetræning.

Dette er den absolut bedste måde at se og mærke resultater ved din løbetræning som begynder.