Plejeseng 2

0 Comments

Der er lange ventelister til plejehjem, og sygehusene er mere eller mindre fyldte. Mange har brug for fysisk hjælp. Det kan skyldes alderdom alene, smerter som man ikke kan dække eller mangel på bevægelighed. Derfor er branchen med sundhed og pleje voksende, og der er stor fokus på, at den store efterspørgsel på arbejdskraft, ikke skal forringe vilkårene for patienter og ældre.

 

Hjælpemidler på arbejdspladsen

Mange ansatte i sundhedssektoren får arbejdsskader, på baggrund af for stor fysisk belastning og dårlige arbejdsstillinger. Et erhverv, som mange er involveret i, lider fortsat under arbejdsskader, som opstår, fordi de skal flytte for meget på borgere uden nok hjælpemidler. Samtidig får borgerne ofte mere ubehagelige oplevelser, hvis de ansatte skal flytte og hjælpe dem uden hjælpemidler.

 

Når hverdagen er i gang, og der er fart på på arbejdspladsen, er det let at glemme alle de hjælpemidler, der egentlige er at benytte sig af. En af de hjælpemidler som kan lette den fysiske belastning fra de ansatte og dermed forbedre mulighederne for at undgå arbejdsskader, er plejesengen. En plejeseng skal være med til at forebygge smerter og skader hos patienten eller borgeren. Den kan eksempelvis være med til at forebygge tryk- og liggesår. Men en plejeseng skal i høj grad også forbedre arbejdsstillinger for den ansatte, når borgere skal flyttes eller på anden vis hjælpes. Alt for mange medarbejdere på plejehjem og sygehuse belaster deres krop unødvendigt. Med et hjælpemiddel som plejesengen undgår den ansatte at skulle løfte dødvægt, når borgeren ligger fladt ned. Samtidig skal medarbejderen ikke stå foroverbøjet og løfte, dreje eller vende borgeren i en position, som kan føre til vrid og smerter specielt i ryg, hofte og skulder.

 

Plejeseng med flere funktioner

Afhængig af hvilken arbejdsplads man er på, skal plejesengene købes med de rette funktioner, så de er til mest mulig gavn. En plejeseng til et sygehus vil med stor fordel kunne have hjul. På den måde vil man undgå at skulle flytte en patient til en ny seng for at fragte vedkommende til operationsstuen, men i stedet transportere dem direkte. I dette tilfælde ville man altså spare både sine medarbejdere og patienten for en hel flytning, som kunne forårsage smerter og skader på begge parter. Alene elevationsfunktionen i en plejeseng, kan være til stor gavn for både borger og medarbejder.

Flere plejesenge har sengeheste, som kan tages på og fjernes alt efter behov. Mange borgere er i stand til at hjælpe med eksempelvis en flytning. Med et greb i en sengehest kan borgeren bidrage med kræfter og selv være med til at vende sig, så det ikke alene ligger hos personalet. Dette er endnu et eksempel på, at det der er besværligt for personalet, ofte er ubehageligt for borgeren. Derfor er hjælpemidler som en plejeseng afgørende for begge parter.