Tips til at øge din præstation ved sport

0 Comments

Dyrker du idræt eller andet fysisk aktivitet på højt niveau? Så bør du spidse øre nu! Når du udfører din sport, er der mange faktorer der spiller ind i forhold til din præstation. Dette kan være positive ting som øger din præstation og sørger for, at du lige præcis slår den personlige rekord du hele tiden sigter efter at slå igen. Det kan dog også være negative faktorer som gør, at du laver taber den ekstra tiendedel af et sekund som gør, at du ikke kvalificerer dig til den store turnering. De små faktorer spiller en stor rolle og derfor giver det rigtig god mening, at du er opmærksom på hvilke faktorer, du selv kan gøre noget ved.

 

Har du styr på fysikken?

 

Vi kan ikke komme uden om det: Træning (styrke- såvel som konditionstræning) er alfa og omega for din præstation. Hvis ikke vi træner noget, så kan vi ikke forvente, at vi bliver bedre til noget. Når du træner, opbygger du muskelstyrke, øger din koordinationsevne samt en masse andre positive ting. Det er dog ofte forskelligt fra udøver til udøver, hvor meget du bør fokusere på bestemte dele af din træning. Det er fx nyttigt for idrætsudøvere der dyrker vægtløftning, at træne meget styrketræning hver dag samt løfteteknisk træning. Dette vil dog ikke være nødvendigt i samme grad hos fx marathon-løbere eller cykelryttere. For at kunne yde kræver det træning og tit forholdsvis hård træning. Det betyder naturligvis, at kroppen fra tid til anden vil være særlig øm i muskulaturen. Derfor kan massage være et rigtig godt supplement til din træning.

 

Din restitution er lige så vigtig

 

Der findes et engelsk begreb der hedder ”Work hard, play hard”. Selve begrebet dækker over, at når du har ydet meget eller arbejdet hårdt, så skal du efterfølgende også være god til at komme ned i gear igen. I træningsteknisk øjemed kalder vi dette for din ”restitution”. At kroppen restituerer betyder, at den skal bearbejde alt du har lavet i løbet af dagen, så den kan blive endnu stærkere til dagen efter. Selvom træning unægteligt er vigtigt for at øge din præstation, så er restitutionen nærmest endnu vigtigere. Vidste du, at det er mens du restituerer at din krop bliver stærkere? Meget smart måde for kroppen til at sige, ”slap nu af engang” til hjernen.

 

Tænk mentalt helbred ind i ligningen

 

Vores viden hvad angår sport og idræt har ændret sig meget over de sidste 20 år. Hvor vi før var fokuserede på kroppen som en maskine der skulle smøres, så er vi nu mere bevidst om, at vores mentale helbred spiller en stor rolle i ligningen. Hvis vi er udkørte, stressede eller angste, så bliver kroppens restitution dårligere ligesom kroppen opbygger muskelstyrke langsommere. Det går derudover ofte ud over vores søvn samtidig, og den ved vi er enormt vigtig for præstationen. Faktisk har idrætsudøvere der sover dårligt næsten dobbelt så stor sandsynlighed for at blive skadet end dem som sover godt. Vildt, ikke?

 

For at øge præstationen skal man tænke mange små detaljer ind i ligningen. Dette gælder både hvad angår fysikken, restitutionen og det mentale helbred. I sidste ende er det nemlig de små detaljer der afgør de største ting.