Beregning af BMI, og hvad du kan bruge det til

0 Comments

Du har sikkert hørt betegnelsen før – men hvad er BMI egentligt? Hvad kan du bruge det til? Og hvordan beregner du din BMI? Det får du svar på her.

BMI står for Body Mass Index og betegner forholdet mellem din højde og din vægt. Din BMI kan hjælpe dig med at afgøre, om du er normal-, under- eller overvægtig. Der er dog visse undtagelser, som du kan læse mere om i sidste afsnit. Først og fremmest bør du være opmærksom på, at BMI kun bør bruges til at beregne vægten på voksne mennesker.

Beregn din BMI ud fra guiden herunder.

Sådan beregner du din BMI

Hvis du gerne vil beregne din BMI, gør du det ud fra denne formel:

Vægt i kg / (højde i meter x højde i meter) = BMI

Eksempelvis:

82 kg / (1,82 x 1,82) = 24,75.

Du tager altså din højde i meter og ganger denne med sig selv. Når du har dette tal, tager du din vægt og dividerer med tallet. Herefter får du din præcise BMI helt uden brug af en beregner.

Hvad er en lav, normal og høj BMI?

I eksemplet herover kan du se, at BMI’en er 24,75. Det vil svare til ”normalvægtig”. Herunder kan du se skalaen for, hvad tallet betyder og antyder omkring din vægt:

  • Under 18,5: Undervægtig
  • 18,5 – 25: Normalvægtig
  • 25 – 30: Moderat overvægtig
  • Over 30: Svært overvægtig

Som du kan se i ovenstående skala, så er definitionen af normalvægtig relativt bred. En person, der er 180 centimeter høj, vil være normalvægtig (BMI 25), hvis han eller hun vejer 81 kilo. Den samme person vil også være normalvægtig (BMI 18,5), hvis han eller hun vejer 60 kilo.

Det betyder, at en person på 180 centimeter skal veje mellem 60 og 81 kilo for at være normalvægtig. Men er det nu også altid sandt? Det kan du læse om herunder.

Er BMI en god indikator for sundhed?

BMI er ofte blevet kritiseret for ikke at være god til at bestemme sundhed på enkeltpersoner. Dog fungerer BMI ofte godt for at indikere sundhed for større grupper af mennesker – eksempelvis hele befolkninger.

Grunden til, at BMI bliver kritiseret i forhold til enkeltpersoner er, at det ikke tager højde for eksempelvis muskelmasse. Det betyder, at en mand på 180 centimeter, der vejer 80 kilo vil anses som normalvægtig. Hvis den samme mand tager 2 kilo muskel på uden at tage fedt på, vil han ses som overvægtig – og det er frustrerende for mange. Af den grund skal du ikke altid tage beregningen for gode varer.

Herudover skal du huske, at beregneren kun bør bruges af personer over 19 år. Slutteligt kan du ikke bruge beregneren, hvis du er gravid, da det også vil give et misvisende billede af din vægt og din sundhed.

Hvis du ikke ønsker at bruge formlen, kan du let finde en BMI-beregner på nettet. Her indtaster du blot højde og vægt, og så får du et resultat lynhurtigt.