Gode råd til valg af vandrerygsæk

0 Comments

En god vandrerygsæk kan være en ven for livet. Vigtigheden af at vælge den, der passer til dig, kan ikke understreges nok.

 

Det er alfa og omega for en god vandretur, at du finder en rygsæk, der passer til din krop og aflaster på den rigtige måde. Det er kun sådan, at du kan holde ud at have den på i mange timer af gangen under hårdt pres. Så kan det næsten være lige meget, hvor god form, du er i; det forkerte valg af rygsæk, knækker dig på turen.

 

Her vil vi gennemgå de vigtigste punkter for, hvornår det virkelig kan kaldes en god vandrerygsæk.

 

Komfort er det vigtigste

 

Du gættede det nok – og det er korrekt. Det vigtigste er din bærekomfort, så du er sikker på, hvordan den føles i aktion. Det er én ting at prøve en vandrerygsæk uden vægt i, men det er først, når den bliver fyldt til randen, at du kan teste, om det er et match med din fysik.

 

Vælg den rigtige størrelse

 

Afhængig af, hvor turen går til, har størrelsen en hel del at sige. Hvad er dit specifikke behov, hvor skal du hen af, hvilket terræn skal du bevæge dig i, og ligeledes hvor meget der skal hægtes fast på den.

 

Skal du afsted på en dagstur, kan det være tilpas med en rygsæk, der rummer 20-30 liter. Her har du plads til vandflaske, en mindre jakke, trøje og ekstra småsager.

 

Er turen derimod med overnatning – f.eks. henover en weekend – anbefales det at medbringe en rygsæk på omkring 30-50 liter. På denne måde kan du også have madlavningsgrej, ekstra tøj, tarp og andre lignende ting med.

 

På en vandretur eller længere rejser, bør tasken have litermål på over 50. Der skal være mulighed for at have bagage, der måske ikke tages ofte frem, men som er nødvendig på turen. Og her spiller det naturligvis bare ind, hvor lang tid rejsen kommer til at være. Er det en decideret backpackertur, hvor du kan være væk fra campsite eller logi i et stykke tid, bør du have god plads og et solidt bæresystem.

 

Hvilke egenskaber er vigtige for dig?

 

Der findes et hav af forskellige rygsækproducenter. Hos de enkelte er der typisk altid én eller to ting, de virkelig specialiserer sig i; det kan f.eks. være bjergvandring, camping, våde vandreture, ekspeditioner, camping eller lignende.

 

Forskellen ligger i, hvilke feature og funktionalitet, de forskellige rygsække i producents sortiment har. Ofte findes disse i form af f.eks. stropper til isøkse, ekstra lommer til organisering, lettere oppakning eller kompatibilitet med drikkesystemer.