På skattejagt: arkæologi for alle

0 Comments

Som barn har mange drømt om at gå i Indiana Jones’ fodspor og udforske de skjulte skatte i menneskets historie. At finde et romersk sværd eller en middelalderlig sølvmønt får ikke bare børns øjne til at lyse op.

Det overses ofte, at der ikke er behov for at studere oldtidshistorie: I Danmark kan alle interesserede deltage i søgen efter skjulte fund. Det er der masser af muligheder for. Du kan for eksempel være med til at høste fund på marker, vandre rundt i landskaberne med en detektor eller som magnetfisker søge i de lokale farvande efter sunkne skatte.

Frivillige er meget velkomne hos arkæologerne

Modsat hvad man ofte antager, byder de professionelle arkæologer på universiteter og monumentkontorer selvstændige hobbyarkæologer velkommen. De økonomiske midler er begrænsede, og de klassiske lærde helliger sig hovedsageligt de store udgravninger.

Landskabet har været tæt befolket siden de ældste tider, og på marken kan man finde skatte, som er blevet båret op til overfladen af ​​bøndernes plove. Efter høsten er en simpel gåtur over marken nogle steder nok til at finde flintblade, stenøkser eller mønter med det blotte øje. Da du er på en andens ejendom, skal du selvfølgelig spørge landmændene om lov på forhånd. De ser normalt ikke dette som et problem, fordi stenartefakter ofte forstyrrer deres høstmaskiner.

Ofte undervurderet: søgen i vand efter skatte

Beviserne fra gamle dage findes ikke kun på land. Søer, floder og kanaler rummer talrige genstande fra fortiden på deres bund. Mønter, metalfragmenter og værktøj er havnet i vandet ved skødesløshed eller bevidst. Ved hjælp af en magnet kan disse skatte genfindes uden direkte udsyn til jorden.

Med undtagelse af private farvande er såkaldt magnetfiskeri generelt tilladt overalt. En kraftig magnet er fastgjort til en line og trukket gennem vandet fra bredden eller båden. Hobbyarkæologer kan genvinde alle genstande, der indeholder jern. Forskellige ting såsom knive, pilespidser eller endda moderne ting såsom køkkengrej og hele cykler kan bæres op til overfladen med en neodym magnet, som bruges til at magnet fiske

Stort set alle vandområder er velegnede til at søge, da nærheden til vandet altid har været en magnet for menneskelig bosættelse. Floder og kanalers bredder, for eksempel på broer eller overkørsler, er særligt velegnede til at søge efter sunkne fund. Kysten ved ​​lokale søer er også ideelle til arkæologisk magnetfiskeri, og med lidt held vil du finde interessante beviser på fortiden.

Den øverste disciplin: Metaldetektoren

Nogle frivillige går et skridt videre og viger ikke tilbage for at købe en metaldetektor. Disse sondebrugere bruger deres enheder til at søge efter metalfund i jorden i marker og skovområder. Her retter de sig ofte mod især ædelmetaller. For eksempel blev den berømte Nebra Sky Disc fundet af en hobbyarkæolog. Især bliver arkæologerne glade, når man kontakter dem om et fund. Så hvis du kunne tænke dig at deltage i eftersøgninger, kan du til enhver tid kontakte den lokale myndighed.