Steroider – info, bivirkninger mm

0 Comments

Hvad er steroider?

Anabole steroider, eller anabole androgene steroider (AAS) hvis man skal være helt korrekt, giver hurtig udvikling af muskelmasse. Det kunne umiddelbart lyde som en fordel for alle strandløver, men bivirkningerne er mange, bl.a. bumser, skader på leveren, større risiko for hjerteanfald. At der overhovedet er nogen, der tager anabole steroider, er svært at forstå.

Anabole steroider er nok den bedst kendte gruppe af dopingmidler overhovedet. I medierne har der været meget fokus på doping med anabole steroider. Det startede for alvor ved De Olympiske Lege i Seoul i 1988, hvor Ben Johnson i finalen ved mændenes 100 meter sprint vandt han guld og satte en fantastisk ny verdensrekord. Hele verden tiljublede ham, indtil det tre dage senere kom frem, at han havde været dopet. Det viste sig, at hans eksplosive hastighed var opnået gennem mange års brug af anabole steroider.

Ben Johnson-sagen fik enormt meget omtale og rettede mediernes opmærksomhed imod doping generelt – og doping med anabole steroider i særdeleshed.

Anabole androgene steroider (AAS) er en gruppe af hormoner, som tæller kroppens eget testosteron, syntetisk (dvs. laboratoriefremstillede) testosteron og andre kunstige steroider, som ligner testosteron.

Testosteron er det mandlige kønshormon og det er det hormon, som styrer udviklingen i puberteten ved overgangen fra dreng til voksen mand. Det findes dog også i små mængder hos kvinder, men i langt større hos mænd, især efter puberteten. For når en dreng kommer i puberteten, stiger produktionen af testosteron i testiklerne, og det sætter gang i udviklingen af maskuline træk som skægvækst, dyb stemme, udvikling af testikler og øvrige kønsorganer. Samtidig opbygger testosteron kroppen ved at øge muskelmassen og muskelstyrken.

Det er således på grund af testosteron, at mænd generelt er større og stærkere end kvinder. Kort sagt har testosteron både en androgen (mandliggørende) virkning og en anabol (muskelopbyggende) virkning. Tilmed stimulerer testosteron, ligesom andre anabole steroider, også knoglemarven til at producere flere røde blodlegemer. Det har derfor en EPO-lignende effekt, dvs. at man øger antallet af rødeblodlegemer i kroppen, hvilket øger præstationsevnen.

Indtagelse af anabole steroider kan give en markant og hurtig udvikling af muskelmassen, især hvis det kombineres med den rigtige kost og hård vægttræning. Resultatet er en kraftigere krop med øget styrke og større muskler. Ifølge flere læger kan man af naturlig vej højest træne sig til 4 kilo ekstra muskler om året. Med anabole steroider kan man øge sin muskelmasse med over 10 kilo om året. Hertil skal det dog siges, at det langtfra kun er muskelmasse, som man tager på. Det meste af den ekstra vægt er væskeophobning i musklerne, som forsvinder ret hurtigt igen, når man holder op med at tage steroiderne.

Men hvorfor ikke tage chancen?

Det er der rigtig mange grunde til. Brug af anabole steroider har nogle meget alvorlige fysiske og psykiske bivirkninger. Nogle af de fysiske bivirkninger er ens hos både mænd og kvinder. Det drejer sig om bumser, skader på leveren, hurtig vægtforøgelse, større risiko for hjerteanfald, og at man kan få sværere ved at få børn. For unge mennesker, som endnu ikke er fuldt udvoksede, er der desuden en risiko for, at de helt stopper med at vokse.

Bivirkninger for mænd

Der er yderligere nogle fysiske bivirkninger, som kun ses hos mandlige brugere. Nogle af disse bivirkninger skyldes, at når man indtager stoffer, som ligner testosteron, kan kroppen helt eller delvist holde op med at lave testosteron selv. Det fører ofte til impotens og skrumpning af testiklerne.

I nogle tilfælde vil små mængder af de anabole steroider desuden blive omdannet til det kvindelige kønshormon, østrogen, i kroppen. Så anabole steroider kan have den kvindeliggørende bivirkning på mandlige brugere, at de får bryster som en kvindes, det man kalder “tæve patter”.

Bivirkninger for kvinder

Derudover er der en række fysiske bivirkninger, som kun ses hos kvinder. Det er bivirkninger, som i høj grad hænger sammen med anabole steroiders androgene (mandliggørende) virkning. Det er ikke så sært, at når kvinder fylder sig med stoffer, som ligner det mandlige kønshormon, så bliver de mere som mænd. Det mandlige kønshormon er jo det stof, som mere end noget andet gør, at drenge fysisk set udvikler sig til mænd. De mandliggørende, eller viriliserende, bivirkninger, som kan ramme kvindelige brugere af anabole steroider, er: skægvækst og øget kropsbehåring, mindre bryster, forstørrelse af klitoris, tendens til skaldethed og en dybere stemme.

Psykiske bivirkninger

De psykiske bivirkninger, som brug af anabole steroider også kan give, rammer både mandlige og kvindelige brugere – og ikke mindst deres omgangskreds. Jo højere mængde af anabole steroider, man tager, jo større bliver de psykiske ændringer. Man får svært ved at styre sit temperament. Humørsvingninger og voldelighed og ukontrollabel adfærd er blandt de mest almindelige psykiske bivirkninger. Nogle rammes af så svær depression, at de begår selvmord. Når man så oven i købet kan blive både fysisk og psykisk afhængig af at benytte anabole steroider, så er det ret svært at forstå, at der overhovedet er nogen, der tager dem!