Sund aftensmad: Inspiration til både hverdag og ferie

0 Comments

Vil du gerne spise sundere? Og vil du samtidig gerne undgå at leve af kylling og broccoli? Det er meget forståeligt – og det er også muligt. Læs med herunder, og bliv inspireret til varieret og sund aftensmad. Du bliver guidet til, hvordan du kan finde sunde alternativer i hverdagen, på ferien, på restauranter og til fester.

Spis sundere og mere velsmagende aftensmad, efter du har læst guiden herunder.

Sund og hurtig aftensmad i hverdagen

Hvis du gerne vil inspireres til sund aftensmad i hverdagen, anbefaler vi, at du holder det så simpelt som muligt. Start altid med at identificere din proteinkilde. Dette bør være magert kød eller andre kødfri alternativer som: sojabønner, kikærter, tofu, gryn og lignende.

Herudover bør du supplere proteinkilden med sundt og nærende grønt. Slutteligt bør du vælge sunde kulhydrater, som også indeholder blandt andet fibre. Det kan være grov pasta, groft brød og lignende.

Sund mad i ferien

Rigtig mange har svært ved at holde fast i den sunde livsstil, når de kommer afsted på ferien og langt væk fra hverdagen. Først og fremmest skal du huske, at det er okay at spise det, du godt kan lide. Det gælder i hverdagen, og det gælder især også på dine ferier. Det hele handler om mængden af det, du spiser – og intet kan som sådan siges at være usundt.

For eksempel er en pose vingummier eller en øl ikke ensbetydende med dårlig kost, så længe det indgår i et større sammenhæng af en sund kost.

Hvis der er én kaloriebombe på ferier, som alle danskere forbinder med sommer og sol, så er det is. Drømmer du om en stor vaffelis med guf, fem kugler og syltetøj? Så skal du bare gøre det, men du skal også være bevidst om, at der findes kaloriefattigere alternativer.
En vaffelis kan sagtens indeholde over 500 kalorier. Eksempelvis vil en vaffelis med:

  • Stor vaffel
  • 4 kugler
  • Flødeskum
  • Guf
  • Syltetøj
  • Krymmel

Indeholde hele 840 kalorier.
Hvis du bytter denne ud med en klassisk sodavandsis, kan du spare cirka 700 kalorier – så kan du altså spise mange sodavandsis eller lignende med god samvittighed.

Når du vil vælge sund mad i buffeten på ferien, bør du huske kostrådene fra ovenstående afsnit. Fokus på magert kød og grøntsager, så er du ganske sikker.

Hvad gør du, når du skal på restaurant?

Når du tager på restaurant, kan du sagtens spise normalt og nyde maden fra menukortet. Hvis du gerne vil spare på kalorierne, kan du fravælge de allerstørste kaloriebomber. Her er et eksempel:

En stor portion pomfritter (300 gram) indeholder næsten 1.000 kalorier. Derimod indeholder en klassisk burger omkring 650 kalorier. Det vil sige, at hvis en burger i sig selv er nok til at mætte dig, kan du spare omkring 1.000 kalorier, hvilket er næsten halvdelen af, hvad en normalvægtig kvinde bør indtage om dagen.

Vælg de største kaloriebomber fra, og nyd din mad.